Monday, June 20, 2016

Hari Pernikahan aku

Posted by Mai Ismail
Emm. Nak citer pasal kisah pernikahan aku ni panjang berjela walaupun aku n husband prepare semua dalam mase 2 minggu je.Korg boleh bace kronologi 2 minggu sebelum hari nikah aku. Aku tak ingat tarikh, jadi korg bace la ea.

2 minggu sebelum nikah

- Amik borang nikah lelaki dan perempuan.

- Buat test HIV. Alhamdulillah Negatif HIV, kalau Positif memang tak kawin la aku.

- Submit borang2 nikah belah lelaki dan perempuan dekat Pejabat Agama Islam Salak Tinggi, Sepang. Husband aku org Johor tapi dia dah menetap kat Selangor dalam lebih kurang 6 bulan, jadi boleh amik borang dekat Selangor ni.

-  Bahagian lelaki agak senang, tak banyak bende pon. Bhgian perempuan mmg byk sikit la. Memandangkan mak ayah aku dah hilang sijil kawin dorg, aku n papa kena pegi Pesuruhjaya Sumpah utk angkat sumpah kat mane n tarikh mak papa nikah.

So bahagian borang semua banyak dah settle. Just kena beli barang2 aje. Memandangkan mak dan adik beradik aku yang lain pegi Krabi, Thailand bercuti. Aku kena tggu dorg balik next weeknye.

1 minggu sebelum nikah

Aku, kakak aku n husband pegi KL utk cari brg2 nikah. Baju, tudung, emas n etc.

- Bende pertama kteorg cari adalah EMAS. Yeahhhh emas beb. Aku mase tu tak bape minat sgt emas sbb tak pernah pakai pon. Jadi follow jela kakak aku bawak pi mane. Sampai kedai emas kt KL ni, kakak aku yang pilih semuanye. Gelang tangan n cincin belah rotan. Memandangkan husband aku masih praktikal sama mcm aku jugak, kakak aku dahulukan duit dia utk beli semuanye.

- Then kami rushing cari baju, baju aku la paling payah nak cari sebab aku agak tembam, ssh nak cari baju yg fit dengan aku. Baju husband aku senang je cari sbb baju melayu.

- Tudung n veil tak dapat2 lagi. Aduhai, susah hati aku ni haa. Time tu mmg dah lewat mlm then kakak aku kalau boleh nak settlekan semuanye hari yg same sbb byk lagi urusan lain dia nak buat. Aku pon ckp la, pakai jela mane2 tudung yg ade kt rumah tu. 

- Aku ternampak veil kaler oren kat pasar malam. Same kaler dengan beading baju aku. Emmm. Malas nak fikir panjang, aku beli je. Utk pengetahuan korg, aku time nikah ni beli mane yg sempat n nampak aje sebab last minit kan. 

- Kakak aku booking khemah 1 dengan meja n kerusi. Target tetamu mmg tak ramai.

Sehari sebelum nak nikah

- Abg n kakak aku buat pelamin DIY utk hari nikah aku. Mmg terharu sgt. Walau pernikahan aku ni teramat simple. Time ni jugak mak aku busy siapkan lauk masak2. Seingat aku lauk mase nikah aku tu Ayam Masak Merah, Sambal Belacan, Ikan Goreng, Kari Ayam. Tak salah aku la. Aku tak ingat sangat.

- Jemputan lebih pada jiran n family terdekat. Time ni mmg aku tak terfikir nak invite kwn2 sebab mmg sibuk dok uruskan hal nikah. Mesti byk kwn2 aku yg kecik hati kan? Maaf ye kwn2.

Hari pernikahan - Jumaat (27 Disember 2013)

- Aku bersiap2 utk ke Pejabat Agama Islam Salak Tinggi utk dinikahkan. Aku dah booking masjid kwsn rumah aku tu tapi tak dapat jadi nikah di dewan yg Pejabat Agama Islam sediakan. Lawa jugak dewan dia. Hari tu jugak, aku pertama kali berjumpa mak dan ayah mertua aku. Yelah sebab aku tak pernah pegi rumah mereka kat Johor sbb mak aku kata tak manis anak dara pegi rumah anak teruna.

- Semua sudah ade n sampai. Tok kadi pon srh husband aku praktis banyak kali utk lafazkan depan dia siap lawak bagai. Husband aku ssh nak sebut 'R' jadi agak rumit nak sebut nama aku SITI UMAIRAH BINTI ISMAIL tu. 3 kali praktis. Ish ish ish.

- Dengan sekali lafaz, aku jadi isteri kepada MOHAMAD ALLAUDDIN BIN SHAMSUL. Aku bersyukur sgt2 akhirnye aku jadi isteri kepada org yg aku syg. Aku agak fobia dengan cinta2 sebelum ni. Suami aku buktikan dia ikhlas menerima aku seadanya.

- Selesai dinikahkan, kami balik ke rumah utk layan tetamu yg ade. Hari nikah tu hari Jumaat. Husband kena pegi solat Jumaat dlu. Habis solat Jumaat baru jamu tetamu makan. 

- Time ni amik2 gambar satu family. Aku tak mintak izin suami aku lagi nak upload semua gambar, jadi aku upload satu jela ea yang aku letak kt FB.


Ape pon aku bersyukur sgt walau majlis aku serba sederhana, asalkan aku dan husband dah jadi yang halal Terima kasih  yang tak terhingga pada keluarga aku yang banyak membantu dari A sampai la Z. Tak lupa juga pada keluarga husband yg dari jauh datang untuk raikan pernikahan kami berdua.

Terima kasih sangat2 :)

0 komen budak comel:

Post a Comment

 

Mai Ismail Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea