Monday, June 20, 2016

My first job as Software Engineer

Posted by Mai Ismail
Aku mula start intern pada bulan 6 2013. Aku intern dekat Vista Solution Sdn Bhd, Ampang. Aku n husband time tu same tempat praktikal. Bulan 7 aku dah mula apply kerja kat Jobstreet, beranikan diri yang tanpa pengalaman untuk hantar CV aku dan husband ke company2 IT area KL dan Cyberjaya. Byk giler aku apply, tak terkira banyaknye. Tapi kat sini aku highlight company mane yang aku dapat la ye.

Aku tak ingat exact date tapi dalam bulan 9 gitu company Brilliance Information Sdn Bhd call utk sesi interview dekat branch dia Cyberjaya. Husband aku pon dapat jugak call time tu. Aku happy + nervous sgt2. Yelah, dah banyak sgt pergi interview satu pon tak lekat. Pastu HR tu pon email aku ape bnde aku kne bawak mase interview nanti. Aku semangat get prepare semua barang tu termasuk husband aku. Aku pon study jugak sikit2 utk prepare mase interview nanti sbb bhgian IT ni mesti ade test.

Hari interview tu sampai, papa hantar aku n husband ke tempat interview tu. Jantung aku toksah kata, mcm nak tercabut dah rasenye, sambil doa2 moga ade rezeki aku n dipermudahkan sepanjang interview ni. Masuk2 je, HR bagi aku soklan test. Aishhhh. Aku dah agak dah. Tapi nasib baik time tu aku masih dalam praktikal, coding2 tu ade la ingat sikit. Lepas jawab soklan tu. HR suruh jawab soklan kt PC plak, dalam hati aku ni dok mengomel. Bape byk la soklan dia nak bagi kat aku ni sebenarnye. Last2 jawab jela dengan redha. Aku pass ujian kt PC tu. Then dia srh tggu utk interview. Time tu ramai jgk la ade, buat aku cuak giler. Sorg2 masuk utk interview. 

Interviewer ade 4 org. 3 IT division, 1 HR. Mengigil beb toksah kata. Semua muka ketat pandang aku. Aku makin nervous la. Mula2 tu mcm biase la soklan dia tanya pasal diri aku semua. Pastu dia tanya aku, skrg praktikal aku buat project ape. Aku cakap la aku buat e-commerce and POS. Dorg boleh suruh aku lukis ERD kat whiteboard situ. Aku mane la ingat time tu, aku hentam jela ape yg aku lukis. Tawakal aje yg banyak. bla bla bla. Sesi interview tamat dalam 30 minit dorg 'soal siasat' aku. Aku jadi serik nak pegi interview. Boleh mati sakit jantung weh.

Then lepas interview aku balik n demam sebab terlampau gemuruh. Aku memang akan jadi gini. Keesokan harinye aku teruskan hidup aku mcm biase, pegi then balik intern. Satu hari tu aku dapat email dari HR Brinfo tu. 


Remuk jugak la hati aku sebab tak dapat tapi aku memang dah jangkakan aku tak dapat sebab aku terlampau nervous time tu. Aku tanya husband, dia dapat tak email mcm aku, dia kata tak dapat pon. Aku diamkan aje la.

Hampir sebulan berlalu, aku terima lagi email dari Brinfo.

 

Happynye tak terkata. Tapi sedih la, kejap kata tak dapat, kejap kata dapat. Mesti aku ni stok simpanan aje. hehehehehehe. Ape2 pon aku bersyukur sangat time ni. Husband pon dapat jugak offer keje. Tapi dia kena pegi 2nd interview, aku tak payah pon. Wahahahahahahahaha. Aku balik dari praktikal, aku bagitau papa sebab papa pick up aku dari ERL, Salak Tinggi hari2. Papa happy sgt, aku happy tgk papa aku happy. Adik aku kata mak ayah aku siap berpuasa tanda bersyukur aku dapat kerja tu. Sebak sgt hati. Terima kasih mak papa.

Reporting day aku diubah pada 2 Januari 2014 sebab nak bagi aku habiskan internship aku dulu. Aku rase lega sgt2, aku belum habis intern and aku dapat offer keje tu. Mmg rezeki dari Allah ni nikmat sgt2. Internship aku habis 30 Disember 2013. Aku tak de la mase nak rehat2 lepas intern. Cuti bape hari terus naik kerja. KERJA beb!!

0 komen budak comel:

Post a Comment

 

Mai Ismail Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea